ארבע קבוצות המזון החדשות

רבים מאיתנו גדלו עם ארבע קבוצות המזון הישנות שמשרד החקלאות האמריקני (USDA) פרסם לראשונה בשנת 1956. עם חלוף הזמן גבר הידע שלנו לגבי החשיבות של סיבים תזונתיים, הסיכונים הבריאותיים שגורמים כולסטרול ושומנים והיכולת של חומרים מזינים, שנמצאים רק במזון צמחי, למנוע מחלות.
בנוסף, גילינו שממלכת הצמחים מספקת מקורות מעולים לחומרים המזינים שבעבר האמינו שקיימים רק במוצרי בשר וחלב, כלומר חלבונים וסידן.

 

משרד החקלאות האמריקני שינה את המלצתו עם "פירמידת המזון", תכנית שהפחיתה את החשיבות של מוצרים מן החי ושומן צמחי.
אבל משום שצריכה קבועה של מזון מהסוג הזה, אפילו בכמויות קטנות, מהווה סיכון בריאותי חמור, אגודת הרופאים לרפואה אחראית פיתחה את ארבעת קבוצות המזון החדשות בשנת 1991.
התכנית הזו מופחתת-שומן ונטולת כולסטרול, והיא מספקת את כל הצרכים התזונתיים היומיים לאדם ממוצע, כולל כמויות משמעותיות של סיבים תזונתיים.

 

גורמי התמותה העיקריים: מחלות לב, סרטן ושבץ, נמצאים בשכיחות נמוכה יותר באופן משמעותי בקרב אנשים שצורכים בעיקר מזון על בסיס צמחי.
עודף משקל, שגורם לשורה של בעיות בריאותיות, ניתן לטיפול גם הוא אם פועלים לפי המלצות ארבע קבוצות המזון החדשות.

 

נסו את ארבע קבוצות המזון החדשות וגלו דרך חיים בריאה יותר!

הקפידו לכלול מקור טוב לוויטמין B12, כגון דגני בוקר מועשרים או תוספי ויטמינים.

 

פירות

3 ומעלה מנות ביום
פירות עשירים בסיבים תזונתיים, ויטמין C ובטא-קרוטן. איכלו ביום לפחות מנה אחת של פירות עשירים בוויטמין C: פירות הדר, מלונים ותותים הם בחירה מצוינת. העדיפו פירות שלמים על פני מיצים טבעיים שאינם מכילים הרבה סיבים תזונתיים.
גודל מנה: 1 פרי בגודל בינוני; 1/2 כוס פרי מבושל; 1/3 כוס מיץ.

 

קטניות

2 ומעלה מנות ביום
קטניות, שזה שם נוסף לפולים, אפונה ועדשים, הן מקור מעולה לסיבים תזונתיים, חלבונים, ברזל, סידן, אבץ וויטמינים מקבוצת B. הקבוצה הזו כוללת גם גרגרי חומוס, שעועית מבושלת או מטוגנת, חלב סויה, טמפה וחלבון סויה.
גודל מנה: 1/3 כוס שעועית מבושלת; 1/2 כוס טופו או טמפה; 1 כוס חלב סויה.

 

דגנים מלאים

5 ומעלה מנות ביום
הקבוצה הזו כוללת: לחם, אורז, טורטיות, פסטה, דגני בוקר, תירס, דוחן, שעורה ובורגול. תבנו כל ארוחה סביב מנה עיקרית של דגנים. הדגנים עשירים בסיבים תזונתיים ובפחמימות מורכבות, בחלבונים, בוויטמינים מקבוצת B ובאבץ.
גודל מנה: 1/2 כוס אורז או דגן אחר; 30 גרם דגני בוקר יבשים; פרוסת לחם אחת.

 

ירקות

4 ומעלה מנות ביום
ירקות עשירים בחומרים מזינים; הם מספקים ויטמין C, בטא-קרוטן, ויטמין B2, ברזל, סיבים תזונתיים וחומרים מזינים אחרים. ירקות עליים ירוקים כמו ברוקולי, סוגי כרוב שונים, חרדל, לפת, עולש, עלי תרד הם מקורות טובים במיוחד לחומרים המזינים האלה. ירקות צהובים וכתומים כמו גזר, בטטה ודלעת מספקים תוספת בטא-קרוטן. תכללו מנות נדיבות של ירקות בתזונה שלכם.

 

המאמר המקורי מאת PCRM – ארגון רופאים לרפואה אחראית
תורגם על ידי: שירלי נולאן